Uraliitinten toimintaperiaate

Uraliittimen osat

Uraliitin koostuu kolmesta komponentista:

  • Kaksiosainen liittimen runko, joka ympäröi tiivistettä ja pitää liittimen paikallaan yli- ja alipaineessa. Rungon puoliskot on suunniteltu sopimaan tiukasti uraan koko putken kehän ympäri. Tämä muodostaa mekaanisen liitoksen, joka estää putkien aksiaalisen liikkeen.
  • Tiiviste
  • Soikeakaulaiset pultit, jotka sopivat liittimen rungon vastaaviin reikiin ja hammastetut laippamutterit, jotka takaavat varman liitoksen

Tiivisteen toiminta

Kumitiivisteessä on erityisesti muotoiltu ”C”-profiili, mikä luo tehokkaan tiivistyksen kolmella tavalla:

  • Asennettaessa tiiviste, joka on hieman pienempi kuin putken halkaisija, venytetään kahden putken pään yli.
  • Liittimen rungon puoliskot asetetaan tiivisteen ympäri ja pultataan yhteen, mikä parantaa tiiviyttä edelleen.
  • Kun putkisto paineistetaan, tiivisteen huulet puristuvat kasvavalla paineella kovemmin vasten tiivisteistukkaa, tehden liitoksesta täysin vesi- ja ilmatiiviin.

Tiivisteiden käyttölämpötila on -34°C – +110°C.

Joustavan ja jäykän uraliittimen ero

NordicFlow® uraliittimissä on kaksi vaihtoehtoa: jäykkä ja joustava

Jäykät liittimet mahdollistavat samanlainen täysin jäykän liitoksen kuin perinteiset laippa-, hitsi- ja kierreliitokset. Liittimen jäykkyys saavutetaan rungon puolien hammastuksella. Tämä mahdollistaa jopa erittäin pitkien putkilinjojen asennuksen ilman kulmapoikkeamaa.

Joustavat liittimet on suunniteltu sallimaan hieman kulmapoikkeamaa ja aksiaalista liikettä. Niitä voidaan käyttää luomaan pieniä kulmia tai kaltevuutta putkistossa sekä minimoimaan lämpölaajenemisen ja supistumisen vaikutuksia putkistossa. Joissain tapauksissa perinteiset laajenemisentasaimet voidaan jopa täysin sulkea pois järjestelmästä, jossa käytetään joustavia uraliittimiä.


Lue lisää materiaaleista >