Kulttuuriperintökohteet

Kuinka suojata rakennettua kulttuuriympäristöä?

Haasteet

Rakennukset ovat usein puisia ja olleet käytössä jopa satoja vuosia. Tämän vuoksi seinät ja kalusteet ovat erittäin kuivaa puuta, minkä vuoksi edellytykset tulipalojen nopealle leviämiselle ovat ihanteelliset. Usein ollaan tekemisissä korkeiden, kylmien tilojen sekä suurten, hyvin ilmastoitujen huoneiden kanssa. Kulttuuriperintökohteissa, kuten kirkoissa ja museoissa, on näytillä vanhoja arvokkaita esineitä esim. maalauksia. Arvokkaat esineet pitäisi toisaalta suojata tulelta, mutta toisaalta myös vesi saattaa olla niille tuhoisa elementti. Lisäksi palonsuojausjärjestelmän estetiikalle asetetaan korkeita odotuksia. Suojausjärjestelmän pitää toimia, mutta se ei saa näkyä silmiinpistävästi.

Vestre Porsgrunn kirke sisältä

Järjestelmän valinta

Suuria ja korkeita avoimia tiloja, joissa lattialla pieni palokuorma (penkit, sohvat). Puisen rakenteen vuoksi palon leviämisriski on korkea.

  • Vaatii suojausjärjestelmältä nopean automaattisen vasteen.
  • Perinteisillä sprinklereillä on pitkä aktivointiaika, asennus tämänkaltaiseen kohteeseen voi olla hankalaa ja lauetessaan järjestelmä saattaa aiheuttaa huomattavat vesivahingot.
  • Termisesti laukaistavien sumujärjestelmien standardit eivät kata asennuksia yli 5 metrin korkeuteen.

Alttari

Kohteissa on esineitä (maalaukset, urut, patsaat jne.), joita suuret vesimäärät vahingoittavat.

  • Usein horisontaalisella spraysuihkulla voidaan estää tai rajoittaa arvoesineiden kärsimiä vahinkoja.

VID Model Facade Citadelloya 2

Lämmittämättömät tilat sekä ulkotilat/julkisivut vaativat joko kuivaputkijärjestelmän tai glykolitäytteisen putkiston. Glykolipohjaisella pakkasnesteellä täytettyyn putkistoon liittyy kuitenkin muutamia huolenaiheita:

  • Vaikutukset vesisuihkun tehokkuuteen.
  • Pakkasnesteen reaktio tulen kanssa voi jopa kiihdyttää paloa alkuvaiheessa.
  • Suuremmat huoltokustannukset.

Ratkaisu – VID Model APS

VIDin tuotteilla on ratkaistu useita vastaavia haasteita mm. Norjassa. Järjestelmän optimoimiseksi käytettiin Model APS ratkaisua erilaisissa konfiguraatioissa. Model APS koostuu käytännössä APS-suuttimista sekä ohutseinäisestä AISI 316L-putkesta, johon on porattu valmiit kierteytetyt reiät suuttimia varten. Putket toimitetaan 6 metrin mittaisina. Ne on tarkoitettu liitettäväksi puristusliittimillä ja voidaan katkaista sopivaan pituuteen työmaalla. Suositellaan käytettäväksi C-EL venttiilin ja Deflametec-liekintunnistimien kanssa. Model APS sumusammutusjärjestelmä on sekä tehokas sammuttamaan ja kontrolloimaan paloja että erittäin huomaamaton asennettuna. Ohuet putket voidaan maalata samaan väriin kattomateriaalin kanssa tai jopa piilottaa suutinten jatkopalojen avulla rakenteiden taakse.

Vestre Porsgrunn kirke sisältä 2
Vestre Porsgrunn Kirke: Ohutseinäputket sulautuvat maalattuina vanhan rakennuksen seiniin. Jatkopaloilla järjestelmä voidaan piilottaa vielä huomaamattomammaksi.

Ratkaisu – VID Model AU7

Lattiaan tai kalusteisiin voidaan piilottaa ylös ponnahtavat AU7-suuttimet.

Oslon yliopiston aulassa on arvokkaita maalauksia ja se on suojattu AU7-suuttimilla. Suuttimet on upotettu mm. seinän viereisiin kalusteisiin.

Ratkaisu – VID Model Facade

Julkisivusuojauksessa käytetään APS-järjestelmää alaspäin suunnatuin suuttimin (Model APS Facade). Yhden putken suojausjärjestelmä kattaa julkisivut 7 metrin korkeuteen saakka. Se suojaa seiniä luoden n. 2 metriä seinästä ulottuvan vesiverhon suojaten tehokkaasti rakennuksen ulkoseinää ja sen välitöntä läheisyyttä.

VID Model Facade
Porsgrunnin Vestre Kirken ja Stavernin Citadeløyan puurakennusten julkisivut on suojattu Model Facade -järjestelmällä.

Ratkaisu – VID Model KIP

Model KIP on yksi APS-järjestelmän sovellus, jolla voidaan suojata ullakkotiloja.

VID Model KIP

Aidosti kilpailutettavissa

Järjestelmää toimittaa urakoitsijoille Pohjoismaiden johtava palontorjuntatarviketukku Enexia, joten tarjouksen järjestelmän asentamisesta ja huolloista voi pyytää usealta alan yritykseltä. Automaattisen sammutusjärjestelmän asennus yleensä myös alentaa selvästi kiinteistön vakuutusmaksuja. Järjestelmän suuttimet ja hälytysventtiilit ovat tanskalaisen VID Fire-Killin korkealaatuisia tuotteita, jotka on kattavasti testattu ja sertifioitu erilaisiin sovelluksiin.

Lisätietoja varten voit jättää yhteydenottopyynnön. Lupaamme olla yhteydessä yhden arkipäivän sisällä:
[contact-form-7 id=”7381″ title=”Kultturiperintö”]